Belzona1111

METAL KORUMA YÜZEY HAZIRLIĞI NASIL YAPILMALI ?

Metaller Koruma İçin Yüzey Hazırlığı


Metal yüzeyden her türlü kir, toz, yağ, boya artıkları ve paslanma izleri temizlenmelidir. Ön temizlik ve yıkama için Chester Molecular CleanrexCleanrex RMCleanrex JGECleaner F-3Fast Cleaner F-7  karışımları tavsiye edilir.

Ürün seçimi, yenileme veya onarım uygulanacak yüzeydeki kirlenme derecesine göre yapılır.
Eğer yüzeyde iyonlu yani erimiş tuz kirlenmesi söz konusu ise, sıcak su veya buhar uygulaması ile Cleanrex çözeltisi kullanılmalıdır. Parçaların temizliği sırasında, ekipman üzerinde mevcut bütün oyuklar kapatılmalı vede her türlü sızmanın önlenmesi gerekir.



Yağda çalışan dökme demir parçalarında, yüzeyin kirlenmesine neden olacak mikro parçaların giderilmesi amacıyla ısı tabancası uygulanmalıdır.












Yüzey pürüzlülüğü sayesinde, kompozit malzemenin yüzeye uygulanması, hem doğru yüzey profilinin elde edilmesini hemde tam yapışma gücüne ulaşılmasını sağlar. Bunu elde etmenin en iyi yolu kumlama yöntemidir.



















Bu tarz bir kumlama işlemi yüzeyi temizler ve aynı zamanda yapışma yüzey alanını uygun hale getirir. ISO 8501-1 [2] normalarına uygun olarak yüzeyde, Sa 3, Sa 2 ½ veya Sa 2 seviyelerinde kum raspası uygulanmalıdır.








Bahsi geçen normalara uygun olarak kumlama sınıfları tanımları aşağıda verilmiştir:
                                                                                                                                                                  
Sa 3 –Görünüşte temiz çelik parçalar için komple kumlama
Yüzeyde yağ, gres, toz, pas, boya kaplama veya yabancı kirli maddeler bulunmamalıdır.
Yüzey tek parça metal rengine sahip olmalıdır.

Sa 2 ½ - Yoğun kumlamayla temizleme
Yüzeyde yağ, gres, toz, pas, boya kaplama veya yabancı kirli maddeler bulunmamalıdır.
Nokta veya çizgi şeklinde lekelerden ibaret kir izleri.

Sa 2 – Yüksek hacimli kumlama

Yüzeyde yağ, gres, toz, pas, boya kaplama veya yabancı kirli maddeler bulunmamalıdır.
Her türlü kir parçacıklarının temizlenmesi.

ISO 8503-2 şartlarına göre, Chester Molecular kompozit ürünler için 50 - 125 µm mikro kuru film kalınlığındaki yüzey profili tavsiye edilir.
Zımparanın kirlenmemiş olmasına özellikle dikkat edilmelidir.Mümkün olduğu takdirde her zaman kumlama, taşlama gibi bir yüzey temizleme sistemi uygulanmalıdır. Bu yöntem maksimum yapışkanlığı sağlayan en verimli ve en iyi yöntemdir. Özellikle komplike parçalar vede büyük depo tank yüzeylerinde temizleme amaçlı uygulanmalıdır. Eğer bu çeşit kumlama yapılma imkanı yoksa, frezeler, taşlama diskleri ve rulo zımparalar gibi mekanik aletler kullanılabilir.

ISO 8501-1 şartlarına uygun olarak yüzeyin durumu St 3 veya St 2 seviyelerine karşılık gelmelidir. Ayrıca tel fırça, kağıt zımpara, ıspatula gibi el aletleride uygulanabilir.
Ayrıca yüzeyin uygun biçimde hazırlanması kadar yüzeye uygulanacak kaplamanın ne kadar sürede yapılması gerektiğide önemli rol oynar.
Kumlama uygulanan yüzey aktif durumda olduğundan çabuk oksitlenmeye maruz kalmakta vede atmosferdeki kirlenmeden etkilenmektedir.
Yüzeyim hazırlanması sırasında uygulanan yöntemlerden dolayı yüzeyin üzerinde bir toz tabakası olmadığından mutlaka emin olmak gerekir.
Her türlü toz ve kalıntıları örneğin elektrik süpürgesi ile ortadan kaldırmak şarttır.  
Basınçlı hava kompresörleri ile yapılacak temizleme, özellikle büyük alanlarda fazla etkili olmamaktadır.   
Doğal olarak hava basıncı ile kalkan tozlar, bir süre sonra tekrar yüzeye oturmaktadır.
Kumlama makinesi bulunmadığı durumlarda yüzeyin taşlama yapılması ve ardından basınçlı hava ile temizlenmesi vede F-6 veya F-7 ile yıkanması gerekmektedir.


METAL KORUMA YÜZEY HAZIRLIĞI NASIL YAPILMALI ? METAL KORUMA YÜZEY HAZIRLIĞI NASIL YAPILMALI ? Reviewed by Unknown on 02:57 Rating: 5

Hiç yorum yok:

REKLAM

Blogger tarafından desteklenmektedir.